Pippi og naturen flytter ind i sommerhuset

Sommerhuset skal opfylde andre behov end hjemmet – og det gælder også i indretningen. For vi bruger ikke kun sommerhuset til at holde sommerferie i længere.

Ferieboligen er blevet vores personlige fristeder, som mange af os bruger til afslapning, arbejde eller familiehygge i bare et par dage.

I denne artikel får du Camila Kjems og Arkitekterne fra Spant Studios gode råd til at indrette og bygge feriehuset så det bliver den oase, som du drømmer om. 

Af: Katrine Hjulmann

Camilla Kjems - Dommer i Sommerdrømme & Indretningsarkitekt

Når Camilla Kjems skal koble fra eller fordybe sig i arbejde, tager hun turen østpå til sit sommerhus på Bornholm. Hende og kæresten købte huset sammen i 2019 og bruger det flittigt.

”Jeg bruger huset som mit eget personlige retreat, hvor jeg kan trække mig tilbage i både weekender og ferier. Men det fungerer også som et arbejds-retreat, for jeg bruger også huset, hvis jeg f.eks. skriver på en ny bog. Så det er et meget sjælfuldt sted, og det prøver jeg også gøre noget ud af i indretningen.”

Du kender nok bedst Camilla Kjems som livstilsekspert og en af dommerne i Sommerdrømme på TV2, men derudover er hun også mediechef i Aller for Femina og ISABELLA.

Hun forklarer, at hun har skabt et sjælfuldt sted i sit sommerhus ved at lægge meget vægt på sanselighed i indretningen. Hun har bl.a. tapet og flere farver på væggene der, end hun har i sin hverdagsbolig. I sommerhuset prydes væggene af organiske motiver for at give følelse af at være tæt på naturen samt ting og keramik, der taler ind i nostalgien og det offline-agtige liv.  

Et must og et don't

 

Når et sommerhus skal indrettes, er det godt at starte med at kigge på det rum, hvor du finder husets sjæl: Køkkenet.

”Køkkenet er der, vi befinder os i mange timer hver dag. Jeg vil næsten mene, at et køkkenalrum er et must i ethvert sommerhus. Det her med at stå og sylte og lave langsom mad, samtidig med man sidder og hygger og snakker. Og så finde ud af, hvad det er for nogle farver, man kan lide at omgive sig med,” forklarer Camilla Kjems og tilføjer:

”Og så skal man også kigge på soveværelset. Prøv at designe ud fra de to rum. Hvad er det for en farve køkkenet har, og hvad er det for en farve soveværelset er. Kan der blive en farveskala ud af det? Er der møbler eller materialer, der kan gå igen alle steder?” spørger hun.

 

 

Hos arkitektfirmaet Spant Studio, der har tegnet sommerhuse siden 2015, mener arkitekt og medindehaver Troels Thorbjørnson, at det er vigtigt, at man kan mærke, at sommerhuset er forskelligt fra hverdagshjemmet:

”Man skal ikke tænke det som en helårsbolig. Jeg tror først og fremmest, det er det, der gør, at den anderledes sommerhusstemning kommer. Men det ligger også i udformning, materialer og nærheden til omgivelserne,” siger han.

Hytter på Henne Strand Camping designet af Spant Studio

Det er livstilseksperten helt enig i:

”Man skal ikke lave en tro kopi af sit hus eller sin lejlighed. Dit sommerhus skal kunne noget ANDET end din daglige bolig. Så tag nogle chancer og nogle modige valg, så sommerhuset signalerer en frihed, leg og kreativitet, som du savner i den daglige trummerum,” siger Camilla Kjems

Sommerhus til området og til mennesket

Troels Thorbjørnson fortæller, at de både tegner sommerhuse for privatpersoner og sommerhusudlejningssteder. Men selvom kunderne er forskellige, er det altid det samme udgangspunkt, arkitektfirmaet tager fat i:

 

”Man tegner både noget til området, sommerhuset ligger i, og til de mennesker der skal bruge det. Alle er forskellige – og derfor bør boligerne også være det,” forklarer Troels Thorbjørnson og fortsætter:

”Der er noget unikt ved hver eneste lille grund i Danmark. Hvis man vælger et hus, som alle de andre, udnytter det måske ikke stedets kvaliteter. Men nogle gange kommer man steder, hvor man kan mærke, der er tænkt over tingene.”

At have respekt for stedet og omgivelserne er også noget, der fylder meget for Camilla Kjems.

 

Sommerhuset på Solskinsøen er nabo til et silderøgeri, og da hun og familien skulle navngive huset, fandt de på at kalde det Sildekassen.

”Det er et gammelt firkantet fiskerhus, og så lugter der tit af sild om formiddagen, når røgmesteren ryger sild. Vi har også mange sild i indretningen. Der er billeder af sild, og så har min steddatter også lavet sild af keramik, og vi har et navneskilt til huset i keramik. Det er med at få noget sjælfuldt, noget historisk og noget identitet ind i huset,” forklarer Camilla Kjems med glæde i stemmen.  

Næring, man ikke får i hverdagen 

 

Troels Thorbjørnson fortæller, at det for ham både er en nem og svær opgave at tegne sommerhuse:

”Det nemme er, at et sommerhus skal have et soveværelse, køkken og bad. Så det rent formelle af dybest set meget nemt. Det svære er, at det skal kunne så meget, fordi det er så forskelligt, hvad du bruger sommerhuset til. Det kan være, at man tager afsted alene for at slappe af, eller det kan være, at man holder fest for 20 mennesker. Det skal kunne rumme både glæde og sorg, og mange bruger det som en forlængelse af hjemmet,” forklarer Troels Thorbjørnson.

 

 

Camilla Kjems erfarer også, at sommerhuset skal kunne noget andet end hverdagshjemmet:

”Jeg tror, vi søger, er et sted, hvor vi kan få næring til nogle af de dele af vores liv, vi ikke får i hverdagen. Det handler om at pleje kroppen, pleje sjælen, pleje den mentale sundhed og pleje kærligheden. Det prøver vi også at appellere til de fire par i Sommerdrømme: Hvad er det for nogle drømme, I har valgt, og hvad er det for et liv, I gerne vil leve?”

Lidt den samme tanke popper op i Troels Thorbjørnsons hoved, da han bliver spurgt om, hvad der er vigtig for Spant Studio, når de tegner sommerhuse:

”Det er vigtigt at få en fornemmelse af de mennesker, der skal bruge det. Hvad ønsker de af deres sommerhus? Vi kalder det et sommerhus, men i Danmark bruger vi jo sommerhuset året rundt. Så det er vigtigt at tænke over, hvordan man laver en god feriebolig, der fungerer godt i alle årstider, for der er kæmpe forskel i den måde de udefrakommende påvirkninger påvirker et hus, ” forklarer arkitekten. 

Udlev din indre Pippi

Hvis man gerne vil indrette sit sommerhus ud fra, hvad der trender lige nu, kan Camilla Kjems sætte to overskrifter på: Natur og Pippi. Samtidig er det også de tendenser, der gør, at man kommer i sommerhusstemning, mener hun:

”Der er ingen tvivl om, at i et sommerhus er det klart de organiske former og materialer, som passer bedst ind og som inviterer til den tætte kontakt med naturen – så tænk meget i træ, flet, rattan og nogle bløde tekstiler, tæpper og puder. Alt det, der gør, at man kan føle sig behagelig. Det kan også være varme jordfarver som beige, brun eller blå som himlen.”

De naturlige og organiske materialer tiltaler også Troels Thorbjørnson:

”Man skal være bevidst om, at man arbejder med en anden materiale-palette og stemnings-palette, end man gør derhjemme. I Danmark har vi stor tradition for at have hvide gipsvægge, men man kan jo så vælge at sige, at det f.eks. skal være træ i sommerhuset. Noget af det, man associerer et sommerhus med, er at komme lidt tættere på naturen.”

Pippi-stilen er en noget anden vej at gå, men det er også en stil, der gør, at man kommer i sommerhusstemning.

”Det er i stil med det, Sofie Linde gør med sit sommerhus. Her skal man virkelig turde nogle ting, der appellerer til fantasien og det legende – gule lofter, pink vægge og turkise dørkarme. Der skal virkelig være plads til at tage gamle møbler og male dem i alle mulige farver og give dem nyt liv. Finde loppefund, der er fyldt med minder og liv. Det er to meget forskellige retninger at gå. Men det er lidt efter hvilken type, man er,” siger Camilla Kjems.*